Gutieră de
contenție

Gutiera de contenție este ultima etapă a tratamentului ortodontic, cea care menține dantura corect aliniată și previne recidivarea dinților în poziția anterioară. Din acest motiv, după îndepărtarea aparatului dentar, purtarea unei gutiere dentare de contenție este absolut necesară. Gutiera de contenție reprezintă o terapie confortabilă și ușor de asimilat în rutina cotidiană, având un rol esențial în sănătatea dentară pe termen lung.

În mod natural, dinții și maxilarele au tendința de a recidiva, de a reveni în poziția lor inițială, inclusiv după purtarea unui aparat dentar. În funcție de gravitatea situației dento-maxilare, vârsta pacientului și alte particularități, perioada necesară pentru fixarea dinților în os, în noua lor poziție, variază. 

Prin urmare, variază și perioada în care trebuie purtată o gutieră de contenție. Indiferent de acest aspect, gutiera de contenție reprezintă o metodă confortabilă și extrem de ușor de asimilat în rutina dvs. cotidiană. Rezultatul? O dantură perfect aliniată, ocluzii (mușcături) corecte și un zâmbet armonios!

Păstrați-vă zâmbetul:
Gutiera de contenție

În contextul tratamentelor ortodontice, contenția se referă procesul de imobilizare și fixare a dinților într-o anumită poziție, în general în cea obținută în urma purtării unui aparat dentar. Cum țesuturile orale (dinții, maxilarele) au propria lor „memorie”, apare această tendință normală și naturală de a reveni în poziția lor inițială. 

Gutiera de contenție reprezintă, așadar, o etapă extrem de importantă pentru a finaliza cu succes tratamentul ortodontic. Rolul pe care o gutieră dentară de contenție îl deține este esențial: vine în completarea tratamentului ortodontic și asigură fixarea, menținerea și evitarea „recidivării” dinților. 

Alverna Dental Studio vă pune la dispoziție tehnici și tratamente moderne de ortodonție. În urma consultației, vom decide împreună perioada necesară pentru a purta o gutieră de contenție în urma utilizării aparatului dentar. Medicii specialiști din cadrul clinicilor noastre vă vor oferi toate informațiile necesare, astfel încât să puteți lua cea mai bună decizie. Pentru programări, vă rugăm să ne contactați!

Ce este gutiera de contenție?

Când vorbim de contenție, ca proces de imobilizare a dinților, avem în vedere două tipuri de tratamente: 

  • contenție fixă sau permanentă – un arc de oțel, subțire și fix, ce se lipește, cu ajutorul unui ciment special, pe partea interioară a dinților, de obicei în spatele celor șase dinți frontali de pe arcada inferioară; 
  • contenție mobilă sau detașabilă – o gutieră de contenție realizată dintr-un material transparent, ce poate fi înlăturată de pe dinți ori de câte ori este necesar sau se dorește acest lucru. 

În timp ce aparatul pentru contenție fixă este mai puțin voluminos, acesta trebuie purtat permanent și împiedică astfel folosirea aței dentare, afectând parțial demersurile pentru o igienă orală corespunzătoare. Gutiera are în schimb aspectul unei folii transparente, este rigidă, are cam 1 mm grosime, fiind perfect mulată pe dinți. Dimensiunile reduse o fac să fie ușor de purtat, iar faptul că poate fi oricând înlăturată aduce un avantaj binevenit în rutina de igienă dentară a pacienților.

Ce beneficii are o gutieră dentară de contenție?

Gutiera de contenție asigură finalitatea tratamentului ortodontic și obținerea rezultatelor dorite – pe termen lung. Iată beneficiile pe care o gutieră ortodontică le are: 

  •  Gutiera dentară de contenție este printre cele mai confortabile gutiere ortodontice, fiind ușor de utilizat și de integrat în rutina cotidiană; 
  •  Gutiera ortodontică protejează arcadele dentare (frecarea constantă duce la deteriorarea smalțului și poate cauza inflamația gingiilor, aspect evitat în momentul utilizării unei gutiere dentare de contenție);
  •  Gutiera dentară protejează articulația mandibulară (prin evitarea deteriorării acesteia din cauza bruxismului); 
  •  Dacă unul sau mai mulți dinți lipsesc, în momentul utilizării unei gutiere ortodontice de contenție, aceștia pot fi adăugați în gutieră, facilitând astfel obținerea aspectului dorit;
  •  Gutiera dentară de contenție menține dantura corect aliniată și previne recidivarea dinților în poziția anterioară;
  •  Acționând ca un strat protectiv pentru suprafața dinților, gutiera de contenție contribuie la menținerea sănătății orale.

Cât timp trebuie purtată o gutieră de contenție?

Fiecare pacient vine cu propriile provocări și particularități dento-maxilare. În funcție de acestea, de vârstă și de tratamentul ortodontic avut, perioada necesară purtării unei gutiere dentare de contenție poate varia. 

Indiferent de caz, însă, perioada trebuie stabilită doar alături de medicul specialist, care va ține cont de nevoile dvs. medicale. 

Gutiera de contenție se poartă imediat după încheierea tratamentului ortodontic. În primele câteva luni, tendința de recidivare a dinților în poziția lor inițială este foarte mare, de aceea este important să nu neglijăm această ultimă etapă a tratamentului. În general, în primele 2-3 luni, gutiera de contenție trebuie purtată atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții. Ulterior, utilizarea unei gutiere dentare de contenție se recomandă doar pe timpul nopții. 

Având în vedere studiile de specialitate privind tendința dinților de a reveni la poziția inițială, la nivel internațional, medicii specialiști recomandă, în general, ca gutiera de contenție să fie utilizată pe timpul nopții, pe toată durata vieții. Un astfel de angajament poate să pară copleșitor, însă, pentru mulți pacienți. Prin urmare, împreună cu medicul ortodont, veți stabili un plan de tratament care să aibă în vedere vârsta dvs., gravitatea problemelor dentare și alte particularități, prin care numărul de ore necesar purtării zilnice scade gradual, pentru ca în cele din urmă să purtați gutiera de contenție doar pentru câteva nopți/ săptămână. 

Utilizarea și îngrijirea unei gutiere dentare de contenție

Gutiera de contenție se poate detașa rapid și simplu, prin urmare utilizarea ei nu presupune schimbări majore în stilul de viață. În primele 2-3 luni, când gutiera dentară trebuie purtată și în timpul zilei, aceasta trebuie înlăturată pentru a lua masa sau pentru periajul dinților. 

Când nu este purtată, gutiera ortodontică de contenție se păstrează într-o cutie dedicată. Pentru îngrijire, gutiera de contenție se spală zilnic cu o periuță dentară, cu pastă de dinți sau săpun lichid, înainte de aplicare pe dinți. Apa nu trebuie să fie fierbinte, căci poate cauza deformarea gutierei. 

De asemenea, o dată pe zi, gutiera trebuie lăsată timp de 5-10 minute într-un pahar cu apă în care a fost dizolvată o tabletă efervescentă antibacteriană. 

Toate informațiile necesare pentru o ajustare optimă la tratamentul ortodontic recomandat le veți primi de la medicul specialist. 

Misiunea echipei Alverna Dental Studio este de a vă reda zâmbetul și sănătatea dentară. Vă așteptăm cu drag în clinicile noastre! Pentru programări, vă rugăm să ne contactați! Rămâneți la curent cu noutățile și ofertele noastre speciale: urmăriți pagina de Facebook Alverna Dental Studio și contul de Instagram @alvernadentalstudio.

Alverna Dental Studio 1

Str. Alverna 33, 400469,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 748 085 933
Tel: +40 728 085 933

Alverna Dental Studio 2

Str. Viilor nr. 52B, et.1,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 770 265 223
E-mail
contact@alvernadental.com
aparat dentar
aparat dentar
aparat dentar
aparat dentar
aparat dentar

Servicii
Alverna Dental

cabinet-stomatologic-26

Augmentarea osoasă

Augmentarea osoasă reprezintă una dintre procedurile stomatologice de care puteți beneficia la Alverna Dental Studio

cabinet stomatologic

Implant dentar

Aveți nevoie de un implant dentar? La Alverna Dental Studio vă punem la dispoziție unele dintre cele mai noi și..

cabinet-stomatologic-27

Chirurgie dentară

Serviciile de chirurgie dentară puse la dispoziție de Alverna Dental Studio implică un ansamblu de proceduri și..

cabinet stomatologic

Estetică dentară

Vă doriți un zâmbet strălucitor și sănătos? Alverna Dental Studio Cluj oferă servicii complete de estetică dentară pentru..

Alverna Dental Studio

Clinica stomatologică Alverna Dental Studio include cabinete stomatologice modern amenajate și echipate cu aparatură de ultimă generație. Astfel, serviciile pe care le oferim sunt de o calitate superioară, iar pacienții noștri se simt mereu bine primiți. Fiecare cabinet stomatologic este pregătit să vă asigure un confort sporit, iar experiența și profesionalismul medicilor noștri sunt puse în slujba asigurării unei sănătăți dentare excelente!