Ortodonție

Sunteți în căutarea unui specialist în ortodonție în Cluj? La clinicile Alverna Dental Studio vă punem la dispoziție tratamente ortodontice la cele mai înalte standarde, asigurate de un colectiv medical de excepție, cu o vastă experiență în domeniu.

Una dintre cele mai cunoscute ramuri ale stomatologiei, specializarea Ortodonție se ocupă cu diagnosticul, prevenirea și corectarea anomaliilor prezente la nivelul danturii și structurii maxilo-faciale, fie că ne referim la o poziționare atipică sau la un model incorect de mușcătură.

Motivele pentru care se dezvoltă aceste anomalii sunt multiple și afectează zâmbetul pacientului atât la nivel estetic, cât și la nivel funcțional. Vizita la un specialist în ortodonție este obligatorie pentru corectarea acestor impedimente.

Servicii medicale de ortodonție în Cluj
Ortodonție

În cadrul specializarii Ortodonție, specialiștii Alverna Dental Studio Cluj pun la dispoziția pacienților cele mai noi tehnici de tratament al anomaliilor dento-maxilare. Dispunem de cabinete moderne, dotate cu aparatură de ultimă generație, dar și de o echipă medicală de excepție, recunoscută pentru profesionalismul și dedicare sa. Obiectivul nostru este să aducem pe buzele pacientului un zâmbet frumos și sănătos, iar serviciile de ortodonție contribuie și ele la împlinirea acestei misiuni.

Cauzele anomaliilor dento-maxilare pot fi multiple, dar, identificate la timp de către medicul ortodont, pot avea consecințe minime asupra aspectului și funcționalității danturii. Este important, așadar, ca orice pacient să se prezinte cu regularitate la cabinetul de stomatologie, mai ales în perioadele de dezvoltare ale danturii, atunci când riscul de apariție al acestor anomalii este unul crescut. În caz contrar, se va recurge la un tratament ortodontic mai complex.

În cadrul Alverna Dental Studio, specialiștii noștri în ortodonție se ocupă de diagnosticarea și tratarea unei game variate de afecțiuni:

 • angrenaj invers (dintre frontal în spatele dintelui inferior);
 • ocluzie încrucișată (arcada inferioară nu este circumscrisă de cea superioară);
 • protruzie (dinții frontali orientați în față);
 • anomalii intraarcadice (înghesuirea sau spațierea dentară);
 • incisivi laterali nanici (incisivii sunt subdezvoltați); 
 • ocluzie adâncă (atunci când dinții inferiori sunt acoperiți de cei superiori), ocluzie deschisă și ocluzie inversă;
 • cazuri complexe ( extracții dentare și intervenții chirurgicale) etc.
La clinicile Alverna Dental Studio, aveți acces la servicii de ortodonție la cele mai înalte standarde. E timpul să aveți grijă de aspectul și de sănătatea danturii dvs. Programați-vă acum!
Ce sunt anomaliile dento-maxilare și cum apar?

Anomaliile dento-maxilare sunt tulburări care apar în procesul de dezvoltare a danturii sau a structurii osoase de la nivelul maxilarului. Acestea prezintă, în general, o evoluție lentă, însă se pot manifesta și brusc ca urmare a trecerii de la dantura temporară la cea permanentă.

În timp, aceste anomalii au efecte notabile asupra aspectului și funcționalității danturii. Pacientul poate resimți un disconfort puternic în timpul masticației, poate dezvolta defecte de vorbire, iar, de cele mai multe ori, aceste efecte vor avea un ecou puternic și la nivel psihologic, provocând chiar o formă de anxietate socială.

Cauzele de apariție ale acestor anomalii se înscriu într-o varietate extinsă. Ele pot apărea pe baze ereditare sau pot apărea în urma unor tulburări funcționale care afectează procesul normal de creștere a aparatului masticator (ex. respirația orală, deglutiția infantilă etc). Totodată, și obiceiurile vicioase dezvoltate în timpul copilăriei se numără printre cei mai comuni factori. Suptul prelungit al tetinei, suptul degetului, obiceiul de a roade unghiile, de a interpune diferite obiecte între dinți sau de a rupe ambalaje cu ajutorul dinților sunt cele mai frecvente cauze ale apariției de anomalii dento-maxilare.

Pornind de la acești factori, un pacient poate dezvolta multiple tipuri de tulburări ale creșterii dinților. Este important de subliniat că acestea nu se manifestă doar la nivelul poziționării danturii, ci și la nivelul distribuției acesteia pe arcadă. Astfel, se disting  multiple categorii de anomalii dento-maxilare:

Anomaliile de număr – Pacientul are un număr de dinți diferit față de numărul normal. 

 • Supranumerări (existența unui număr mai mare de dinți)
 • Anodonții (existența unui număr mai mic de dinți)

Anomaliile de erupție – Dantura erupe cu o poziționare atipică.

 

 • Rotația dentară (dintele este răsucit până la 90°)
 • Transpoziția dentară ( inversarea de poziție între 2 dinți alăturați)
 • Incluzia dentară (imposibilitatea unor dinți de a erupe)
 • Reincluzia dentară ( tendința de reîntoarcere a dintelui în osul alveolar)
 • Ectopia de canin (erupția dintelui în afara sai înăuntrul arcadei dentare)
 • Diastema interincisivă (existența unui spațiu între incisivi; denumită popular și strungăreață).

Amintim, de asemenea:

 • Asimetriile de arcadă ( arcadele se dezvoltă distinct)
 • Tulburări de erupție și malpoziționarea dentară
 • Protruzie (dinții frontali orientați în față)
 • Angrenajul invers (un dinte superior este în spatele celui inferior corespondent) etc.

 

La clinicile Alverna Dental Studio, intervenim cu succes în cazul unei game variate de anomalii dento-maxilare. Doriți să discutați cu specialistul în ortodonție? Vă rugăm să ne contactați!
Când ar trebui să vizitați un specialist în ortodonție?

Dantura noastră, estetic vorbind poate arăta perfect, fără să observăm cu ochiul liber anumite neconcordanțe. De aceea, este important să facem vizite regulate la specialistul în ortodonție pentru o consultație de rutină.

Chiar dacă dinții sunt bine aliniați, există șanse majore ca mușcătura să nu fie corectă (malocluzie) din cauza structurii genetice sau a unor obiceiuri nesănătoase menținute pe o perioadă lungă de timp (rosul unghiilor, rosul obiectelor tari de tipul creioanelor sau pixurilor etc.). Acest lucru cauzează dificultăți la nivel funcțional și sporește procesul de uzură a dinților.

De asemenea, trebuie să vă adresați de urgență specialistului în ortodonție atunci când apar semne vizibile la nivelul danturii. Ele pot surveni în cazul apariției molarilor de minte, dar și a edentației, atunci când nu se intervine la timp cu o extracție, respectiv un implant dentar.

Este important de menționat, totodată, că, pe lângă controalele de rutină pe care ar trebui să le efectuați ca adult, este necesar să treceți pragul cabinetului de ortodonție și cu cei mici, în câteva momente cheie ale dezvoltării danturii lor.

Prima vizită la cabinetul unui ortodont ar trebui efectuată în jurul vârstei de 6 ani, când începe procesul de tranziție de la dantura de lapte la cea permanentă. Atunci când dentiția este mixtă (dinții permanenți ai erupt parțial), medicul poate interveni cu ușurință, prin tratamente de scurtă durată, pentru a remedia eventualele probleme de dezvoltare. 

Între 6-12 ani, intervalul de vârstă în care se dezvoltă dantura permanentă, consultațiile ar trebui să păstreze o frecvență de 6 luni, astfel încât medicul să se asigure că dantura se dezvoltă armonios, în formulă completă și fără anomalii. 

Următorul consult important are loc odată dezvoltarea măselelor de minte (în jurul vârstei de 16 ani), dar și ulterior, când acestea încep să iasă la suprafață.

La Alverna Dental Studio Cluj punem accent pe prevenție și pe intervenții prompte, de aceea vă recomandăm să vă prezentați în timp util la cabinetul nostru de ortodonție. Pentru programări, vă rugăm să ne contactați!

Principalele tratamente în ortodonție

Tratamentele ortodontice se rezumă, în principal, la purtarea aparatului dentar. Personalizat în funcție de tipul de anomalie care trebuie tratată, dar și în funcție de preferințele estetice ale pacientului, un aparat dentar vine în diferite variante:

Aparatul dentar metalic – cea mai comună opțiune datorită eficienței ridicate, dar și raportului echitabil dintre calitate și preț. Defectul major al acestui tip de aparat dentar constă în aspectul evident, care îi poate determina pe unii dintre pacienți să dezvolte o teamă de a mai zâmbi.

Aparatul dentar transparent – reprezintă o formulă mai discretă a clasicului aparat metalic, air grație bracketurilor cu margini rotunjite confecționate din cristal dur de safir, prezintă un confort ridicat la purtare. Cu toate acestea, nivelul de rezistență al acestor bracketuri este unul destul de scăzut.

Aparatul dentar ceramic – este realizat din materiale compozite, de culoare albă, care se potrivesc perfect cu nuanța naturală a dinților. Cu toate acestea, trebuie luat în calcul faptul că acțiunea asupra dinților este mult mai lentă, iar costul destul de ridicat.

Aparatul dentar lingual – cea mai estetică variantă datorită prinderii pe zona interioară a dinților. În cazul lor, riscul de desprindere al bracketurilor este mult mai mic. Pe de altă parte, reprezintă una dintre cele mai costisitoare alternative și poate favoriza apariția unor probleme temporare precum tulburările de dicție sau iritații ale limbii.

Gutieră – este mai degrabă un dispozitiv care asigură o menținere a rezultatelor după îndepărtarea aparatului dentar. Se recomandă purtarea ei în timpul nopții, timp de 4-6 luni, apoi în funcție de recomandarea medicului, se va adapta perioada și nivelul de frecvență al purtării.

Alegerea aparatului dentar trebuie făcută în urma unei discuții transparente cu  medicul specialist. Împreună, veți lua în calcul toate avantajele și dezavantajele pe care le prezintă diferite variante de aparat dentar și veți putea lua o decizie finală cu care și dvs. să fiți confortabil.

În clinicile Alverna Dental Studio Cluj, discutăm deschis cu pacienții noștri despre toate aspectele tratamentului ortodontic. Pentru programări, vă rugăm să ne contactați!

Aveți nevoie de un aparat dentar? Vă așteptăm la Alverna Dental Studio Cluj!

Fie că ați fost deja diagnosticat cu anomalii dento-maxilare, fie că doriți să efectuați un consult de rutină, vă puteți baza cu încredere pe sprijinul specialiștilor noștri în ortodonție. O vizită la Alverna Dental Studio înseamnă un diagnostic precis și prompt, un tratament personalizat, dar și asistență medicală la cele mai înalte standarde!

Nu v-ați convins încă? Vă invităm atunci să faceți o vizită virtuală în cabinetele Alverna Dental Studio. Puteți să faceți cunoștință cu membrii echipei noastre, dar și să fiți la curent cu cele mai noi informații, urmărind paginile de Facebook Alverna Dental Studio și Instagram @alvernadentalstudio.

Alverna Dental Studio 1

Str. Alverna 33, 400469,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 748 085 933
Tel: +40 728 085 933

Alverna Dental Studio 2

Str. Viilor nr. 52B, et.1,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 770 265 223
E-mail
contact@alvernadental.com
ortodontie-2
ortodontie-3
ortodontie-4
ortodontie-5
ortodontie-6

Servicii
Alverna Dental

cabinet-stomatologic-26

Augmentarea osoasă

Augmentarea osoasă reprezintă una dintre procedurile stomatologice de care puteți beneficia la Alverna Dental Studio

cabinet-stomatologic-22

Implant dentar

Aveți nevoie de un implant dentar? La Alverna Dental Studio vă punem la dispoziție unele dintre cele mai noi și..

cabinet-stomatologic-27

Chirurgie dentară

Serviciile de chirurgie dentară puse la dispoziție de Alverna Dental Studio implică un ansamblu de proceduri și..

cabinet-stomatologic-23

Estetică dentară

Vă doriți un zâmbet strălucitor și sănătos? Alverna Dental Studio Cluj oferă servicii complete de estetică dentară pentru..

Alverna Dental Studio

Clinica stomatologică Alverna Dental Studio include cabinete stomatologice modern amenajate și echipate cu aparatură de ultimă generație. Astfel, serviciile pe care le oferim sunt de o calitate superioară, iar pacienții noștri se simt mereu bine primiți. Fiecare cabinet stomatologic este pregătit să vă asigure un confort sporit, iar experiența și profesionalismul medicilor noștri sunt puse în slujba asigurării unei sănătăți dentare excelente!