Protetică

Sunteți în căutarea unor tratamente de protetică la cele mai înalte standarde? Clinicile Alverna Dental Studio din Cluj vă pun la dispoziție cele mai noi și performante tehnici în materie de protetică dentară. Dispunem de un colectiv medical de excepție, pregătit pentru a vă readuce zâmbetul pe buze în cel mai scurt timp.

Cauzele pierderii danturii pot fi multiple, iar intervenția promptă a medicului stomatolog este esențială pentru menținerea unei sănătăți orale optime. Prin tratamentele de protetică, dantura este reconstruită, iar aspectele estetice și funcționale sunt restabilite.

La Alverna Dental Studio, specialiștii noștri vă vor ghida în alegerea unei proteze care vi se potrivește, astfel încât să vă puteți bucura din nou de o masticație corectă, de un zâmbet frumos, dar mai ales sănătos.

Tratamente de protetică în Cluj
Protetică dentară

Protetica se referă la procedurile efectuate în vederea restaurării esteticii și funcționalității aparatului dento-maxilar, prin acțiuni reparatorii. Acest proces este realizat cu ajutorul unor proteze biocompatibile fixe (fațete, coroane, punți, incrustații dentare) sau mobile (proteze parțiale sau totale, implant dentar) în clinicile de stomatologie.

Procedurile de protetică dentară presupun o analiză complexă asupra nevoilor și particularităților pacienților, de aceea, în cadrul clinicilor Alverna Dental Studio, specialiștii noștri pun un accent deosebit pe importanța comunicării deschise cu pacientul. Alegerea unui tip de proteză dentară se realizează împreună cu acesta, în funcție de criteriile personale ale pacientului, dar și de nevoile medicale identificate de medicul specialist. O proteză dentară trebuie să asigure nu doar un aspect echilibrat, ci și o funcționalitate optimă la nivelul fonației (vorbirea trebuie să fie clară și corectă), masticației (mestecarea alimentelor se va desfășura în condiții normale, fără disconfort) și ocluziei dentare (dimensiunea protezei va fi calculată cu atenție pentru evitarea bruxismului, cunoscut popular și drept scrâșnirea dinților). De aceea, în configurarea și realizarea lucrărilor de protetică, specialiștii Alverna Dental Studio apelează la ajutorul tehnicilor digitale de înaltă precizie (scanner digital, aparat de frezat CAD CAM etc.)

Clinicile Alverna Dental Studio dispun de cabinete moderne de protetică dentară, dotate cu aparatură de ultimă generație. Lucrările sunt realizate de un colectiv medical cu experiență vastă, prin tehnici inovative, cu ajutorul unor materiale de calitate superioară. Astfel, rezultatele obținute reușesc să se ridice întotdeauna la cele mai înalte standarde.

Serviciile Alverna Dental Studio Cluj sunt apreciate pentru calitate, profesionalism și promptitudine. Dacă vă doriți să vă bucurați de expertiza echipei noastre de specialiști în protetică dentară, programați-vă acum la un consult inițial! Vă așteptăm cu drag!

Când trebuie să apelați la protetică dentară?

În ciuda credințelor majoritare, procedurile de protetică nu sunt recomandate exclusiv persoanelor care suferă de edentație (pierderea dinților) totală sau parțială. Efectuarea unei lucrări protetice se recomandă, de asemenea, pentru corectarea unor inconveniente estetice sau a unor particularități ce împiedică o vorbire, ocluzie ori masticație corectă.

Astfel, este recomandat să treceți pragul unui medic stomatolog specialist în protetică atunci când vă confruntați cu oricare dintre aceste situații:

 • Pierderea unui dinte
 • Edentația parțială sau totală
 • Spargerea/ciobirea danturii (fie că este vorba de un dinte sau de mai mulți)
 • Îngălbenirea sau decolorarea dentiției
 • Existența unui spațiu prea mare sau prea mic între dinți
 • Necesitatea unei remodelări gingivale
La Alverna Dental Studio, intervenim cu succes, tratând o spectru larg de afecțiuni și anomalii dentare. Specialiștii noștri soluționează cu promptitudine chiar și cele mai dificile cazuri. Dacă vă confruntați cu problemele menționate mai sus, vă recomandăm să vă adresați cât mai curând unui specialist Alverna Dental Studio! Programați-vă acum!

Tipuri de proteze dentare

Atunci când vă adresați unui specialist în protetică dentară, acesta va iniția o discuție deschisă despre nevoile și dorințele dvs., dar și despre limitele impuse de particularitățile diagnosticului. Luând în calcul toți acești factori, dar și toate avantajele și dezavantajele pe care le prezintă fiecare tip de proteză, veți stabili împreună cu medicul care este cea mai bună opțiune de lucrare protetică în cazul dvs. 

La Alverna Dental Studio Cluj ne dorim să avem pacienți informați, cu care să comunicăm deschis și transparent. De aceea, am inclus, în cele ce urmează o descriere scurtă a celor mai utilizate tipuri de proteze dentare fixe și mobile:  

Fațetele dentare

Fațetele dentare sunt pelicule de ceramică, foarte subțiri care se atașează pe suprafața dinților pentru a corecta anumite defecte estetice. Ele sunt rezistente și efectuate astfel încât să se contopească armonios cu dintele natural și să corecteze mici defecte precum dinții fracturați, strungăreață, forme neplăcute, culoare inestetică sau chiar să ajute la problemele de mușcătură și ușoare malpoziții

Este important ca înainte de luarea deciziei de implementare a unei fațete dentare să se facă un studiu amănunțit a danturii, astfel încât procedura să se realizeze cât mai corect, iar fațetele să nu devină în timp un inconvenient.

Ce presupune montarea acestora?

Procesul de montare al fațetelor dentare implică, în primul rând, pregătirea danturii. În primă fază, medicul stomatolog că starea de sănătate orală permite instalarea acestora. Dacă specialistul identifică anumite probleme, va stabili mai întâi un plan de tratament pentru soluționarea cariilor, eventualelor infecții etc.

Odată ce dantura este în perfectă stare de sănătate, urmează etapele de curățare profesională, prin proceduri de profilaxie, și șlefuirea suprafeței dentare. Această șlefuire, contrar miturilor, este una foarte fină. Se dorește obținerea unei structuri abrazive, care să asigure o fixare optimă pentru fațete. 

Atenție! Un specialist în protetică dentară nu va recurge niciodată la o șlefuire masivă deoarece acest proces poate pune în pericol sănătatea dintelui, provocând, cu timpul, chiar pierderea sa. 

După ce dantura a fost pregătită, se realizează partea de mulaj pentru stabilirea dimensiunii corecte a fațetelor și pentru simularea efectului final. Dacă rezultatul este cel dorit, urmează, la câteva zile distanță, instalarea fațetelor reale.

Avantajele fațetelor dentare

Popularitatea crescută a fațetelor dentare se datorează unui număr considerabil de avantaje, în principal de ordin estetic. Dintre acestea, menționăm:

 • posibilitatea obținerii unui aspect excelent, într-un timp scurt, prin corectarea defectelor de structură (formă neregulată, ciobituri dentare etc.) și culoare  (alternativă la albirea dentară) ;
 • timpul scurt alocat procedurii de instalare;
 • impactul minim asupra sănătății orale;
 • aspectul natural.
Dezavantajele fațetelor dentare

Deși avantajele sunt destul de bine cunoscute, purtarea fațetelor dentare prezintă, la rândul ei, și câteva dezavantaje:

 • Fațetele nu pot fi reparate. Orice problemă sau accident care duce la periclitarea formei/aspectului fațetei nu va putea fi rezolvată decât prin înlocuirea fațetei cu una nouă.
 • Fațetele nu sunt permanente. Odată cu trecerea timpului, majoritatea persoanelor se confruntă cu fenomenul de retracție gingivală. Acesta presupune ridicarea nivelului gingiei, deci creșterea suprafeței dentare. Pentru un aspect natural, se recomandă schimbarea fațetelor cu unele adaptate noilor parametrii.
 • Sensibilitatea dentară crește. Șlefuirea suprafeței smalțului poate provoca, în mult dintre cazuri, o creștere a sensibilității la cald sau rece, ceea ce poate reprezenta un disconfort accentuat.
 • Prezintă o sferă largă de contraindicații. Fațetele dentare nu sunt o soluție universală, ci pacientul trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea apela la acest tip de proteză dentară. Bruxismul, plombele dentare sau denivelările accentuate la nivelul danturii sunt doar câteva dintre contraindicațiile acestei proceduri.
Fațetele Alverna Dental Studio

La clinica stomatologică Alverna Dental Studio folosim fațete dentare din ceramică presată marca Ivoclar e.max Press, un model modern și calitativ, care permite obținerea unei forme echilibrate și a unui aspect cât mai natural.

Fațete dentare utilizate de specialiștii Alverna Dental Studio sunt realizate integral din ceramică. Astfel, acestea nu prezintă niciun substrat metalic sau din zirconiu ce ar putea contribui la obținerea unui zâmbet fals, nenatural. Ceramica se contopește armonios cu dintele natural, aspectul fiind cât se poate de plăcut, datorită translucidității excelente.

Punțile dentare

Punțile dentare sunt, la rândul lor, unele dintre cele mai populare lucrări de protetică dentară. Aceste tipuri de proteză sunt recomandate de către medicii stomatologi pentru a suplini lipsa unui dinte, dar și în cazul edentațiilor parțiale. Ele au rolul de a asigura restaurarea morfologică a danturii, redându-i atât dimensiunea funcțională, cât și cea estetică.

Structura punților dentare

O punte dentară este constituită din două componente principale:

Elementele de agregare : coroane dentare care se instalează pe dinții naturali (cel puțin doi). Aceștia au rolul de a oferi suport întregii construcții protetice.

Corpul punții dentare: elemente protetice care înlocuiesc dinții lipsă, poziționate, de regulă, între elementele de agregare.

Ce presupune montarea lor?

Pentru a înlocui dintele/ dinții lipsă, medicul stomatolog poate recomanda instalarea unor punți dentare. Acest proces se desfășoară destul de simplu și nu necesită, în medie, mai mult de două ședințe. 

În primă instanță, specialistul în protetică dentară trebuie să pregătească dinții suport. Aceștia vor trece printr-un proces de pilire a smalțului și dentinei, astfel încât elementele de agregare (coroanele dentare) să poată fi, ulterior, montate. După finisarea acestei etape, medicul va realiza mulajul și va instala o punte dentară provizorie, astfel încât dinții suport să fie protejați, iar masticația să se poată realiza în continuare fără probleme.

După finalizarea punții ceramice, pacientul se va prezenta la o ultimă ședință, pentru etapa de montare. Pentru a se asigura că puntea nu generează disconfort pacientului, se va recurge la o primă montare provizorie. Dacă totul este în regulă, iar puntea corespunde întru totul nevoilor pacientului, se va trece la montarea cu ciment permanent.

Avantajele punților dentare

Instalarea unor punți dentare prezintă o multitudine de avantaje. Cele mai importante dintre acestea sunt:

 • redarea esteticii zâmbetului
 • redarea aspectului funcțional, prin restabilirea unei masticații și unei vorbiri corecte; 
 • distribuirea uniformă a forțelor în timpul procesului de masticație;
 • împiedicarea fenomenului de migrare a danturii;
 • menținerea unei structuri faciale armonioase.
Dezavantajele punților dentare

În comparație cu un implant dentar, alternativa punților dentare prezintă și câteva dezavantaje considerabile, pe care trebuie să le luați în calcul:

 

 • Durată mai mică de viață. Dacă un implant rezistă până la 30 de ani, punțile dentare nu au o durată de viață de mai mult de 10 ani, asta în condițiile în care se respectă cu strictețe toate recomandările medicului specialist în protetică. În caz contrar, durata medie variază între 5-7 ani.
 • Pierderea masei dentare sănătoase. Printr-o șlefuire puternică, dinții suport sunt compromiși. Aceștia pierd o masă importantă de țesut sănătos, care nu mai poate fi recuperat ulterior. 
 • Sensibilitate crescută. Între etapa de pregătire a dinților suport și instalarea punții dentare, aceștia sunt predispuși la o sensibilitate exagerată în fața stiluluilor puternici. De aceea, este recomandat ca medicul stomatolog să instaleze o punte provizorie, de protecție.

Protezele dentare

Atunci când vorbim de proteze dentare, discutăm despre lucrări de protetică dentară unice, personalizate în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte. Acestea se recomandă în cazurile ceva mai avansate, atunci când numărul dinților lipsă este destul de mare, iar dantura nu mai poate susține o lucrare de restaurare parțială (ex. punțile dentare). Totodată, un pacient va recurge la o proteză dentară și în momentul în care se confruntă cu o edentație totală, survenită în urma unui accident, apărută odată cu vârsta sau ca efect al unei afecțiuni.

Tipuri de proteze dentare

Odată cu progresul medicinei stomatologice, au apărut multiple variante de proteze dentare:

Lucrarea protetică parțială, acea proteză care vine în completarea danturii naturale. Această variantă se fixează de dinții naturali cu ajutorul unor sisteme de prindere speciale.

Proteza dentară fixă, care se instalează cu ajutorul tehnicilor de implantologie. Se instalează un număr de 6, respectiv 4 implanturi pe arcada superioară și inferioară, iar proteza se fixează pe bontul protetic al acestora.

Proteza dentară mobilă (proteza clasică), care se așează pe osul maxilar cu ajutorul adezivilor speciali. Prezintă un grad de stabilitate mult mai mic în comparație cu varianta de proteză fixă.

În funcție de nevoile, dar și de particularitățile fiecărui pacient în parte (de exemplu, dacă maxilarul suportă sau nu realizarea unui implant dentar), specialistul în protetică dentară va stabili care este cea mai bună alternativă.

Avantajele protezelor dentare

Protezele dentare sunt lucrările de protetică cel mai des utilizate în cazul edentației parțiale și totale. De ce sunt atât de populare?

 • Asigură înlocuirea parțială sau totală a danturii într-un timp relativ scurt.
 • Prezintă un cost mult mai mic în comparație cu alternativa implantului dentar.
 • Estetica și funcționalitatea zâmbetului sunt restabilite.
Dezavantajele protezelor dentare

Mai ales atunci când vorbim despre protezele dentare mobile (fie ele parțiale sau totale), aceste construcții protetice prezintă și o serie de puncte slabe. Dintre acestea, menționăm:

 • Instabilitatea la masticație și vorbire. O proteză dentară mobilă se poate deplasa cu ușurință, creând inconveniente atât la nivelul masticației, cât și la nivelul vorbirii.
 • Restricțiile alimentare. O proteză dentară mobilă nu îi va mai permite pacientului să se bucure de toate alimentele preferate. Acesta va trebui să adopte, în principal, o alimentație bazată pe legume și fructe cu o structură moale.
 • Uzura rapidă. Spre deosebire de un implant dentar, o proteză trebuie schimbată la un interval de aproximativ 5 ani, în funcție de recomandarea medicului. Structura osoasă este în continuă schimbare, iar specialistul trebuie să se asigure că proteza este permanent adaptată la noile dimensiuni.

Nesiguranță și inconfort. Multe dintre persoanele care poartă proteză dentară mobilă dezvoltă o teamă de a lua masa cu alte persoane de teama unei posibile desprinderi a protezei. O proteză fixă sau un implant dentar poate rezolva această problemă.

Aveți nevoie de lucrări de protetică dentară? Faceți o vizită la Alverna Dental Studio din Cluj-Napoca!

Echipa Alverna Dental Studio este pregătită să vă redea un zâmbet frumos, sănătos și plin de încredere. Vă asigurăm că veți beneficia de o experiență medicală excelentă și de tot suportul specialiștilor noștri, care sunt mereu încântați să vă ofere răspunsuri și soluții la problemele stomatologice pe care le întâmpinați.

Pe lângă tratamentele de protetică dentară, în cabinetele Alverna Dental Studio beneficiați de asistență medicală specializată în augmentare osoasă, endodontie, estetică dentară, chirurgie dentară, odontologie, ortodonție, profilaxie și implant dentar. Totodată, specialiștii noștri intervin cu succes și în cazul unei urgențe stomatologice. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui dentist Cluj, vă puteți adresa cu încredere echipei noastre.

Între timp, puteți să pășiți virtual în cabinetele Alverna Dental Studio și să descoperiți cele mai noi informații cu privire la activitatea clinicilor noastre din Cluj.  Vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Alverna Dental Studio sau pe Instagram @alvernadentalstudio.

Alverna Dental Studio 1

Str. Alverna 33, 400469,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 748 085 933
Tel: +40 728 085 933

Alverna Dental Studio 2

Str. Viilor nr. 52B, et.1,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 770 265 223
E-mail
contact@alvernadental.com
protetica-2
protetica-3
protetica-4
protetica-5
protetica-6

Servicii
Alverna Dental

cabinet-stomatologic-26

Augmentarea osoasă

Augmentarea osoasă reprezintă una dintre procedurile stomatologice de care puteți beneficia la Alverna Dental Studio

cabinet-stomatologic-22

Implant dentar

Aveți nevoie de un implant dentar? La Alverna Dental Studio vă punem la dispoziție unele dintre cele mai noi și..

cabinet-stomatologic-27

Chirurgie dentară

Serviciile de chirurgie dentară puse la dispoziție de Alverna Dental Studio implică un ansamblu de proceduri și..

cabinet-stomatologic-23

Estetică dentară

Vă doriți un zâmbet strălucitor și sănătos? Alverna Dental Studio Cluj oferă servicii complete de estetică dentară pentru..

Alverna Dental Studio

Clinica stomatologică Alverna Dental Studio include cabinete stomatologice modern amenajate și echipate cu aparatură de ultimă generație. Astfel, serviciile pe care le oferim sunt de o calitate superioară, iar pacienții noștri se simt mereu bine primiți. Fiecare cabinet stomatologic este pregătit să vă asigure un confort sporit, iar experiența și profesionalismul medicilor noștri sunt puse în slujba asigurării unei sănătăți dentare excelente!