Augmentarea
osoasă

Augmentarea osoasă reprezintă una dintre procedurile stomatologice de care puteți beneficia la Alverna Dental Studio, în scopul refacerii sau regenerării osului maxilar, astfel încât acesta să susțină implanturile dentare, punțile dentare sau protezele dentare necesare. 

Reducerea volumului la nivelul osului maxilar (insuficiența osoasă) nu implică nici durere, nici disconfort. Aceasta devine însă o problemă în momentul în care pacienții au nevoie de implanturi dentare sau alte proceduri stomatologice. 

Dacă în trecut nu existau prea multe opțiuni, în prezent, cu ajutorul materialelor disponibile și tehnicilor de grefare excelent stăpânite de medicii Alverna Dental Studio, refacerea osului maxilar asigură sănătatea dentară pentru pacienții noștri! 

un tratament necesar și benefic
Augmentarea osoasă

Augmentarea osoasă, denumită și grefare sau adiție osoasă, este o procedură stomatologică prin care medicul, cu ajutorul unor materiale specifice și al unor tehnici de grefare moderne, reface volumul osului maxilar. Insuficiența osoasă apare frecvent în rândul populației, rămânând însă, de cele mai multe ori, insesizabilă. În urma atrofierii oaselor maxilarului, printr-o micșorare semnificativă a volumului acestora, pacientul nu mai are o bază solidă pentru a permite introducerea de implanturi dentare. De altfel, augmentarea osoasă se justifică tocmai în astfel de cazuri – când procedura devine esențială.

Alverna Dental Studio vă stă la dispoziție cu materiale de calitate și tehnici stomatologice prin care augmentarea osoasă își atinge scopul: transformarea osului maxilar într-o excelentă bază pentru implanturile dentare. Pentru programări la oricare dintre clinicile noastre din Cluj, vă rugăm să ne contactați!

Când și de ce apare fenomenul de insuficiență osoasă?

Cauzele reducerii volumului osului maxilar sunt extrem de variate. Dintre acestea, amintim următoarele: 

 • extracții dentare care nu au fost urmate de înlocuirea dinților cu pricina (sau au fost înlocuiți cu punți dentare);
 • infecții gingivale sau osoase care au prezentat o evoluție lentă;
 • boli parodontale;
 • cauze de natură traumatică (accidente care au dus nu doar la pierderea unor dinți, ci și la pierderea unei anume cantități din osul maxilar);
 • chisturi maxilare sau tumori. 

În toate aceste situații, apare fenomenul de resorbție sau atrofie la nivelul oaselor maxilare, care, în cele din urmă, duce la insuficiență osoasă, adică la micșorarea volumului anumitor porțiuni sau chiar a întregului os maxilar. 

Augmentarea osoasă este tratamentul stomatologic care vine în întâmpinarea tuturor acestor probleme. 

Nu lăsați problemele dentare să vă fure din bucuria de a zâmbi. Vă așteptăm la clinicile Alverna Dental Studio din Cluj. Pentru programări, vă rugăm să ne contactați!

Beneficiile procedurii: de ce este importantă augmentarea osoasă?

Îmbunătățirea sănătății dvs. dentare și maxilare este motivul principal pentru care augmentarea osoasă reprezintă o procedură necesară. Aceasta prezintă numeroase beneficii, iar în anumite situații nu este doar indicată, ci devine indispensabilă pentru a asigura realizarea cu succes a altor proceduri stomatologice (implanturi dentare, protetică etc). Efectele benefice sunt atât de natură funcțională, cât și de natură estetică, ambele importante pentru starea generală de bine. 

Dacă este implementată în mod corespunzător, cu materiale biocompatibile de calitate și prin intermediul unor tehnici de adiție moderne, augmentarea osoasă prezintă următoarele beneficii: 

 • Asigură o rată de succes mai mare pentru procedurile și tratamentele stomatologice ulterioare; 
 • Nu doar că asigură o susținere optimă pentru implanturile dentare, ci și crește durata de viață a acestora;
 • Crește longevitatea dinților naturali, asigurându-le suportul osos necesar; 
 • Permite regenerarea osului maxilar distrus sau pierdut parțial în urma diverselor traumatisme, infecții, boli sau extracții dentare;
 • Îmbunătățește în mod semnificativ masticația;
 • Îmbunătățește aspectul gingival și permite formarea unui zâmbet estetic și sănătos, deopotrivă. 
 • Întreaga dantură devine mai echilibrată și armonioasă, iar igiena dentară se realizează mai eficient. 

Cum spuneam inițial, insuficiența osoasă nu prezintă un disconfort activ (durere, de exemplu), însă efectele acesteia se instalează și se dezvoltă treptat, având pe termen lung un impact nociv asupra sănătății dento-maxilare. Pierderea osoasă este inevitabilă în cazul extracțiilor sau pierderilor dentare. De exemplu, doar după un an de la extracția sau pierderea dintelui, volumul osos al spațiului în care se afla un dinte scade cu până la 25%! După trei-patru ani, înlocuirea dintelui cu un implant dentar devine imposibilă, căci volumul osos scade în proporție de 40-60%, prin urmare nu mai poate asigura stabilitatea necesară implantului. 

Până recent, în astfel de situații, soluția era dată de proteze și punți dentare (cele dintâi soluții mobile, cele din urmă fiind fixe). Totuși, acestea nu se ridică la nivelul implanturilor dentare, din punct de vedere funcțional (masticație, vorbire) sau estetic. Augmentarea osoasă ne permite însă, în prezent, înlocuirea dinților cu implanturi dentare, inclusiv în cazul clienților care au un volum osos maxilar insuficient. 

Vă așteptăm la clinicile Alverna Dental Studio din Cluj-Napoca. Programați-vă acum pentru un zâmbet strălucitor! 

Cum se desfășoară procedura de augmentare osoasă?

La Alverna Dental Studio – în cadrul ambelor clinici din Cluj – orice afecțiune este tratată cu maximă seriozitate și eficiență. Augmentarea osoasă asigură substratul osos necesar inserției, poziționării și vindecării corecte a implanturilor dentare, prin corectarea defectelor de volum, formă sau consistență ale crestei osoase, delocalizarea unor elemente anatomice ce pot fi lezate de inserarea implantului sau de corectarea unor defecte, apărute ca urmare a inserării implantului dentar.

Tratamentul este unul sigur și extrem de predictibil, având o rată de complicații foarte mică. Augmentarea osoasă constă, așadar, în tratamentul de refacere a osului maxilarului pentru a putea susține implantul dentar, punțile sau protezele dentare. Fără o structură osoasă puternică acestea nu se pot aplica, fiindcă lipsește fundația în care să se poată angrena.  

Importanța aplicării acestui tratament este de la sine înțeleasă, dacă dorim să optăm pentru o estetică dentară frumoasă. Astfel, această procedură presupune creșterea volumului osului prin adăugarea unor materiale specifice, compatibile cu organismul uman. Procedurile se vor executa, de regulă, în timpul intervenției de introducere a implanturilor dentare. Sunt necesare și regularizări de creastă alveolară, în urma extracției dentare care precede inserarea unui implant dentar.

Alverna Dental Studio 1

Str. Alverna 33, 400469,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 748 085 933
Tel: +40 728 085 933

Alverna Dental Studio 2

Str. Viilor nr. 52B, et.1,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 770 265 223
E-mail
contact@alvernadental.com
augmentarea-osoasa-2
augmentarea-osoasa-3
augmentarea-osoasa-4
augmentarea-osoasa-5
augmentarea-osoasa-6

Întrebări
frecvente

Tehnicile moderne de aplicare și  materialele calitative (biocompatibile), împreună cu îndemânarea medicilor stomatologi profesioniști, vă vor asigura o experiență plăcută în orice cabinet stomatologic din cadrul clinicilor Alverna Dental Studio din Cluj. 

Un stomatolog bun va explica pacientului pas cu pas în ce constă intervenția, astfel încât să înțeleagă cât este de importantă conduita pe care va fi nevoit să o adopte pe parcursul acesteia. Totodată, înainte de începerea acestui tratament medicul dentist se va asigura că pacientului nu suferă de nicio infecție, inflamare dentară localizată la nivelul cavității bucale.

Cât durează?

Augmentarea osoasă se poate desfășura într-o singură ședință sau pe parcursul mai multor ședințe, în funcție de volumul osos care necesită refacere și regenerare. O astfel de procedură poate dura și câteva ore.

Ce se întâmplă?

În prima etapă, medicul chirurg va realiza o incizie la nivelul gingival, în scopul expunerii osului maxilar și a eventualelor rădăcini. Dacă sunt prezente, acestea din urmă vor fi curățate, iar ulterior medicul va atașa materialul biocompatibil pe osul maxilar. La final, gingia este cusută, iar întreaga zonă este acoperită cu un baraj protector. 

Care este gradul de disconfort?

Procedura este una complexă și, cum spuneam, poate dura câteva ore. Totuși, disconfortul este redus, folosindu-se anestezie locală. Rar, doar în situații speciale, se poate recurge și la anestezie generală.

Ce responsabilități are pacientul?

Pe lângă tehnicile și materialele utilizate, alături de experiența profesională a medicului, este important și ca pacienții să urmeze cu seriozitate și strictețe toate indicațiile de tratament primite de la medic. Acestea au legătură cu igiena dentară, consumul de alimente (posibil să fie necesară urmarea unei diete speciale), intervenții medicamentoase, obiceiurile nesănătoase (fumatul, de exemplu), controalele necesare etc. 

Cum decurge procesul de vindecare?

O perioadă de câteva luni pentru vindecare este necesară înainte de a verifica evoluția postoperatorie. Vindecarea este, în general, rapidă și nu prezintă complicații, însă respectarea indicațiilor medicale de către pacient este necesară (de exemplu, evitarea fumatului și a consumului de alcool, respectarea măsurilor de igienă dentară etc). Verificarea se realizează eficient prin intermediul unei radiografii. 

Vă așteptăm la clinicile Alverna Dental Studio din Cluj-Napoca!

Dacă aveți întrebări sau nelămuriri privind augmentarea osoasă sau privind alte proceduri stomatologice, nu ezitați să ne contactați sau să le adresați medicului specialist pe parcursul consultației și a discuțiilor pe care le veți avea în cabinet. Ne dorim ca experiența dvs. la Alverna Dental Studio să fie una plăcută, iar zâmbetul să vă reflecte cu adevărat starea de bine! 

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți din cadrul clinicilor noastre din Cluj, vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Alverna Dental Studio sau pe Instagram @alvernadentalstudio.

Servicii
Alverna Dental

cabinet-stomatologic-26

Augmentarea osoasă

Augmentarea osoasă reprezintă una dintre procedurile stomatologice de care puteți beneficia la Alverna Dental Studio

cabinet-stomatologic-22

Implant dentar

Aveți nevoie de un implant dentar? La Alverna Dental Studio vă punem la dispoziție unele dintre cele mai noi și..

cabinet-stomatologic-27

Chirurgie dentară

Serviciile de chirurgie dentară puse la dispoziție de Alverna Dental Studio implică un ansamblu de proceduri și..

cabinet-stomatologic-23

Estetică dentară

Vă doriți un zâmbet strălucitor și sănătos? Alverna Dental Studio Cluj oferă servicii complete de estetică dentară pentru..

Alverna Dental Studio

Clinica stomatologică Alverna Dental Studio include cabinete stomatologice modern amenajate și echipate cu aparatură de ultimă generație. Astfel, serviciile pe care le oferim sunt de o calitate superioară, iar pacienții noștri se simt mereu bine primiți. Fiecare cabinet stomatologic este pregătit să vă asigure un confort sporit, iar experiența și profesionalismul medicilor noștri sunt puse în slujba asigurării unei sănătăți dentare excelente!