Pedodonție
Stomatologie copii

Vă stăm la dispoziție cu servicii de pedodonție / stomatologie copii – de la apariția primului dințișor de lapte, până la dezvoltarea obiceiurilor de igienă dentară. Călătoria spre o dantură sănătoasă și un zâmbet armonios începe încă din primele luni de viață, odată cu emoția primului dinte de lapte, iar cele mai importante obiceiuri de igienă orală se formează în primii ani de viață, până în adolescență.

Medicii specialiști în stomatologie pediatrică din cadrul Alverna Dental Studio vor fi alături de copilul dvs. în fiecare etapă importantă, fie că vorbim de măsuri de prevenție terapeutică, de vizitele periodice recomandate ori de planuri de tratament în cazul unor afecțiuni stomatologice specifice vârstei.

Copiii au nevoi speciale de îngrijire stomatologică, iar vizitele la stomatolog trebuie gestionate cu grijă, pentru a nu induce bine știuta teamă de dentist. Tratamentele de pedodonție sau stomatologie pediatrică țin cont de aceste particularități, astfel încât cei mici să aibă o experiență pozitivă în cabinet.

Servicii de stomatologie copii Cluj:
Pedodonție

Mersul la stomatolog ar trebui să fie un obicei ce ține de normalitate, o experiență pozitivă pentru orice copil și un motiv de împlinire pentru părinți. Medicul specialist în stomatologie pediatrică (sau pedodonție) este cel care va avea grijă de sănătatea orală a copilului – din primele luni de viață, până în adolescență. 

În cadrul clinicilor Alverna Dental Studio, dispunem de personal medical cu experiență în interacțiunea cu cei mici și ne asigurăm că fiecare vizită reprezintă un prilej de învățare (inclusiv pentru părinți) și o experiență plăcută, cu ramificații pozitive pe termen lung. 

Dentiția temporară: dințișorii de lapte sunt importanți

Apariția timidă a primilor dinți de lapte, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 6-8 luni, ar trebui să coincidă și cu o primă vizită la un cabinet de stomatologie pediatrică (stomatologie copii). În interacțiunile cu micul pacient și părinții lui, medicul pedodont își asumă și rolul de educator. La Alverna Dental Studio, veți beneficia așadar de sprijinul necesar pentru a preveni afecțiunile dinților de lapte și, ulterior, ale celor definitivi. 

În ciuda efemerității lor, chiar dacă se pierd pe drum și ajung la Zâna Măseluță, dinții de lapte ocupă un rol esențial în formarea unei danturi sănătoase. Aceștia necesită multă atenție, căci dentiția permanentă poate prelua, adesea, din afecțiunile dințișorilor temporari. Alinierile incorecte ale danturii, masticația deficitară sau acele mușcături ale obrazului sunt, de multe ori, cauzate de problemele nerezolvate ale dentiției temporare. 

Alverna Dental Studio vă pune la dispoziție tratamente moderne de pedodonție sau stomatologie pediatrică Cluj. Vizitele periodice la medicul pedodont asigură o dezvoltare dentară corespunzătoare pentru copii și adolescenți. Medicii specialiști din cadrul clinicilor noastre sunt prietenoși și știu să interacționeze cu cei mai tineri dintre pacienți. Pentru programări, vă rugăm să ne contactați!

Cu ce afecțiuni dentare se confruntă copiii?

În pedodonție, accentul se pune pe educație dentară și profilaxie, la nevoie fiind implementate proceduri de endodonție, odontologie sau protetică – toate adaptate vârstei fiecărui mic pacient. Dar care sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare cu care se confruntă copiii? 

Caria dentară reprezintă, probabil, primul semn al unei igiene orale necorespunzătoare sau al unei alimentații prea bogate în zahăr. În stadii avansate, cariile dentare pot fi însoțite de durere și pot cauza diverse infecții sau inflamații. De la caz la caz, apare aici și necesitatea unui tratament medicamentos. Există tendința de a neglija problemele de natură estetică la copii. Aceștia însă, la fel ca adulții, pot fi profund afectați de aspectul indezirabil al danturii lor și se pot confrunta cu lipsa încrederii în sine. 

Alte afecțiuni dentare abordate cu ajutorul procedurilor de stomatologie pediatrică: 

 • abcese dentare
 • poziționare deficitară a dinților permanenți
 • masticație deficitară
 • demineralizarea smalțului
 • malocluzii

Când trebui să vă programați la cabinetul de stomatologie pediatrică?

Apare timid primul dințișor de lapte? Acum e momentul să programați și prima vizită la medicul specialist în pedodonție. La clinicile Alverna Dental Studio vă întâmpinăm cu toată experiența și cunoștințele necesare pentru a vă asigura o experiență plăcută. Cu ocazia acestei vizite inițiale, părinții vor primi toate informațiile necesare pentru o igienă orală  corespunzătoare a copilului.  

După prima vizită la un medic specialist în stomatologie pediatrică sau pedodonție, care ar trebui să aibă loc, așadar, în jurul vârstei de numai 6-8 luni, este important să reveniți în mod regulat, din 6 în 6 luni, pentru a identifica la timp eventuale afecțiuni dentare. 

Începând cu vârsta de 2-3 ani, vizitele în cabinetul de stomatologie copii trebuie să devină prilej de a familiariza micul pacient cu echipa medicală, cu instrumentele folosite și sunetele specifice acestora. 

În perioada în care are loc erupția dinților permanenți, în jurul vârstei de 5-7 ani, se recomandă controale periodice din 3 în 3 luni pentru a monitoriza îndeaproape evoluția acestora. 

Bineînțeles, trebuie să apelați la un medic stomatolog ori de câte ori copilul se confruntă cu dureri dentare sau disconfort, precum și în cazuri de traumatisme sau accidente care au afectat cavitatea orală. Dacă aveți nevoie de servicii de stomatologie copii Cluj, clinicile Alverna Dental Studio vă stau la dispoziție. 

Cum gestionăm „frica de dentist”?

Dacă cei mici sunt familiarizați cu medicul stomatolog și înțeleg, încă de la o vârstă fragedă, rolul pe care acesta îl are în sănătatea și bunăstarea lor dentară, binecunoscuta frică de dentist nu va prinde rădăcini. Din păcate, există numeroase cazuri în care prima vizită la un medic specialist în pedodonție are loc doar când copilul are dureri, fiind astfel greu de evitat o asociere rapidă între dentist și durere. 

Copiii nu se nasc totuși cu această teamă, ci ea este învățată, uneori preluată de la adulții din jur, alteori este generată de experiențe neplăcute, care nu au un cadru mai larg pozitiv.

DE CE APARE FRICA DE DENTIST?

Tehnicile și tratamentele de pedodonție au evoluat în ritm alert în ultimii ani, iar confortul pacienților este unul sporit, durerea cauzată de intervențiile propriu-zise fiind neglijabilă în prezent. Totuși, cei mici pot interioriza vizitele la cabinetul de stomatologie copii ca fiind traumatice. 

Există câteva scenarii care pot influența apariția acestei frici: 

 • nu au fost familiarizați cu medicul pedodont la momentul optim; 
 • prima vizită la dentist are loc în contextul unei dureri puternice (asociere durere = dentist);
 • toate vizitele la stomatolog au loc doar la apariția unor afecțiuni sau a durerii; 
 • au avut o experiență neplăcută în trecut; 
 • părintele nu îi oferă siguranță, nici suficiente informații clare, oneste, înainte de vizită;
 • cei din anturajul copilului (familie, prieteni) vorbesc despre experiențele lor negative la stomatolog.

CUM PUTEM PREVENI TEAMA DE DENTIST?

Dacă reușim să prevenim instalarea acestei frici, reușim, de fapt, să punem bazele unei atitudini sănătoase vizavi de actul medical, dar mai ales față de importanța igienei orale. Micul pacient de azi este un viitor adult cu o dantură sănătoasă și un zâmbet armonios! 

Câteva moduri prin care putem preveni sau ameliora teama de dentist: 

 • îi oferim copilului informații reale, oneste, dar pe înțelesul lui, despre cum va decurge vizita (nu îl „păcălim”, căci se creează un sentiment de nesiguranță și lipsă de încredere!); 
 • folosim cuvinte și expresii cu o conotație pozitivă în raport cu vizita la dentist; 
 • evităm folosirea cuvintelor cu încărcare emoțională negativă (durere, ac, injecție etc), evităm expresiile cu rol aparent de încurajare: „nu-ți face griji, nu o să te doară”, „să nu-ți fie frică, nu o să simți nimic” – în ciuda bunelor intenții, acestea nu fac decât să alimenteze stările de incertitudine și teamă; 
 • atât medicul specialist în pedodonție, cât și părinții, îi pot povesti celui mic despre procedură, cu accent pe consecințele pozitive, despre instrumentele folosite, ca unelte minunate care ne ajută să ne păstrăm sănătatea;
 • rutina este cel mai bun aliat: vizitele periodice transformă consultul de stomatologie copii în ceva normal și previzibil. 

Servicii profesionale de stomatologie copii Cluj la Alverna Dental Studio

Clinicile Alverna Dental Studio vă întâmpină cu servicii de pedodonție/ stomatologie copii Cluj menite să prevină apariția problemelor dentare, să pună bazele unor obiceiuri sănătoase igienă orală la copii, dar și să ofere tratamente moderne și eficiente de stomatologie pediatrică.

Misiunea echipei Alverna Dental Studio este de a le oferi tuturor pacienților, mici și mari, șansa de a zâmbi fără rețineri Vă așteptăm cu servicii de stomatologie copii Cluj în clinicile noastre! Pentru a fi la curent cu noutăți și informații utile, urmăriți pagina de Facebook Alverna Dental Studio și contul de Instagram @alvernadentalstudio.
Dacă vrei să afli mai multe, explorează articolele noastre și descoperă informații interesante. Îți recomandăm să citești și Igiena dentară la copii

Alverna Dental Studio 1

Str. Alverna 33, 400469,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 748 085 933
Tel: +40 728 085 933

Alverna Dental Studio 2

Str. Viilor nr. 52B, et.1,
Cluj-Napoca, Romania
Tel: +40 770 265 223
E-mail
contact@alvernadental.com
aparat dentar
aparat dentar
aparat dentar
aparat dentar
aparat dentar

Servicii
Alverna Dental

cabinet-stomatologic-26

Augmentarea osoasă

Augmentarea osoasă reprezintă una dintre procedurile stomatologice de care puteți beneficia la Alverna Dental Studio

cabinet stomatologic

Implant dentar

Aveți nevoie de un implant dentar? La Alverna Dental Studio vă punem la dispoziție unele dintre cele mai noi și..

cabinet-stomatologic-27

Chirurgie dentară

Serviciile de chirurgie dentară puse la dispoziție de Alverna Dental Studio implică un ansamblu de proceduri și..

cabinet stomatologic

Estetică dentară

Vă doriți un zâmbet strălucitor și sănătos? Alverna Dental Studio Cluj oferă servicii complete de estetică dentară pentru..

Alverna Dental Studio

Clinica stomatologică Alverna Dental Studio include cabinete stomatologice modern amenajate și echipate cu aparatură de ultimă generație. Astfel, serviciile pe care le oferim sunt de o calitate superioară, iar pacienții noștri se simt mereu bine primiți. Fiecare cabinet stomatologic este pregătit să vă asigure un confort sporit, iar experiența și profesionalismul medicilor noștri sunt puse în slujba asigurării unei sănătăți dentare excelente!